Mar

Soms moet je even stil blijven staan om te ruiken aan die felgekleurde bloem, te kijken naar dat aandachtig spelende kind, te luisteren naar die violist in die verlaten metro van Parijs. De wereld kan zo prachtig, zo spannend zijn. (Mar)

Mar’s werken kenmerken zich door warme felle kleuren, die vertellen van levenskracht en puurheid in werken vol expressie en emotie, schilderijen waarin ronde, organische vormen in elkaar overgaan. Met sterke lijnvoering, maar bovenal kleur, waarin geen terughoudendheid te vinden is. Lichamen versmelten tot één of gaan hun weg, vertellen van het mysterie van het zijn, van een hand die streelt, een heldere lach, een nieuw leven.

Elegante vrouwenlichamen vormen een onuitputtelijke inspiratiebron voor haar. De vrouw biedt haar de mogelijkheid om gevoelens uit te drukken. Ze is krachtig, zelfverzekerd, tegelijkertijd kwetsbaar en fragiel. Ze is ingetogen, dromerig, maar kan ook extravert, levendig, soms een beetje ondeugend, met grote indringende ogen de wereld in kijken. Met oog voor de poëzie van de alledaagse werkelijkheid ziet Mar schoonheid in een eenvoudig gebaar, een intense blik of een stralende lach. Liefde, vriendschap en geborgenheid zijn hoofdthema’s. Door de jaren heen laat haar kunst een boeiende ontwikkeling zien. Het oeuvre van Mar bestaat uit gouaches op papier of acryl of doek.

 

Mar (1966-2002), geboren in Wageningen, studeerde rechten en kunstgeschiedenis en werkte in Amsterdam, Parijs, Londen en Antwerpen. Zij bezocht landen als Mexico, Guatemala, China, Hong Kong, Griekenland, Turkije, Ecuador, Toscane, Zuid-Afrika, Namibië, Tunesië en Portugal. In 1999 werd haar dochter Lisa geboren en in 2002 haar zoon David.

Al op jonge leeftijd had Mar haar eerste tentoonstelling. Sinds die tijd exposeerde zij regelmatig in binnen- en buitenland. Naast vele exposities in eigen land, vonden haar tentoonstellingen o.a. plaats in China (Master Paintings, Hong Kong), Duitsland (Blue Galerie, Mönchengladbach), Oostenrijk (Galerie am Opernring, Wenen), Zuid-Afrika (Stellenbosch, Kunstgallery), Londen (The City Gallery) en Antwerpen (Galerie Bernart).