Sami Briss

Sami Briss

Het oeuvre van Sami Briss is een weergave van een dromerige, serene wereld, geïnspireerd op Roemeense folklore en Byzantijnse iconen. Hij creëert een persoonlijk liefdevol universum vol harmonie, vrede, onbevangenheid en onschuld. In heldere kleuren schildert hij duidelijke, gestileerde vormen: veelal menselijk gestalten die ontroeren door hun tedere uitstraling. Het zijn sterke beelden met een grote zeggingskracht.

Thema’s als muziek, liefde, dromen en persoonlijke herinneringen spelen een grote rol. Kleurschakeringen in blauw en aardetinten domineren zijn palet, aangevuld met accenten in goud. Zijn werk onttrekt zich aan artistieke trends. Briss creëert in zijn schilderkunst poëtische droombeelden van een tijdloze schoonheid.

Sami Briss is geboren op 18 mei 1930 in Jassy, een stad in de regio Moldavië in Roemenië. Tijdens de tweede wereldoorlog bezocht hij in Boekarest de Academie voor Schone Kunsten. Ook werkte hij in de studio van Camil Ressu, een vroegere leerling van Gustave Moreau. Na de academie was Briss voornamelijk als graficus actief. Zijn houtsneden en litho’s tonen invloeden van Georges Braque.

In 1959 vestigde Briss zich in Israël, waar hij o.a. muurschilderingen in openbare gebouwen maakte. Sinds 1974 woont de kunstenaar in Parijs. In de jaren ’70 en ’80 verwierf Sami Briss internationale bekendheid met exposities over de hele wereld.

[pictures]